dilluns, 5 de gener del 2015

Perfils professionals més demanats

 E
n aquest breu document ens centrarem explicar una notícia publicada en el diari digital Expansión, el dia 16 de desembre del 2014 per Arancha Bustillo[1]. Aquesta notícia es centra en exposar els perfils més demandats de cara al 2015 i quins són els països que els demanden.
Inicialment cal exposar la idea de fons de la notícia, que és centra en posar de manifest, si és que algú encara ho dubta, que el mercat laboral no té fronteres i que una persona pot treballar en diferents països i en diferents sectors al llarg de la seva vida.
Centrant-nos ja en aspectes més concrets, l’autora ens exposa que el perfil d’estudis més demandat és la ingenyieria, especialment pel que fa a les noves tecnologies (Store Manager, Cloud Computing...). El segon perfil més demandat es centra en les professions sanitàries seguit dels tècnics d’alt nivell, com per exemple Social Media, experts en comunicació digital, tècnics per a departaments comercials de banca, experts en xarxes TI entre d’altres.
Respecte a la demanda per països, podem observar que:
ü  Regne Unit, Estats Units, China i Singapur à Professionals altament qualificats en el món de les finances.
ü  França, Suïssa, Alemanya, Regne Unit, Nova Zelanda i Australia à Professionals del món de la salut.
ü  Italia, França, Regne Unit, España, Alemanya i Estats Units à Qualsevol perfil expert en el sector TI[2].
ü  Noruega, Suècia, Finlàndia, Alemanya, Suïssa, França i Canadà à Professionals del sector de la construcció.
L’autora finalment, fa especial menció en aspectes relacionats amb la formació. Exposa que no n’hi ha prou amb tenir únicament una titulació sinó que cal tenir a més a més una sèrie de competències personals. Exposa a més a més que cal que les universitats del futur generin les condicions necessàries per a que s’involucrin tots els actors necessaris per la inclusió laboral de l’estudiant.
Com hem pogut observar vivim en un món sense fronteres (a l’hemisferi nord), on el mercat de treball és completament flexible i dinàmic. Com a professionals de l’orientació cal ser coneixedor dels constants canvis i és imprescindible estar al dia de les tendències futures. Serà d’aquesta manera com podrem assessorar i orientar correctament a les persones que ho desitgin. Sobretot en l’Orientació Educativa, cal ser insistents en fer coneixedors als infants dels canvis del mercat i de les noves oportunitats que apareixen per a que d’aquesta manera iniciïn el camí que els ha de portar a la inclusió laboral.
Tot i així, ens trobem amb situacions complexes quan la persona que cal orientar té més de 45 anys, ja que probablement haurà format una família i serà més complex treballar l’opció de la mobilitat territorial. A més a més, com exposa (McCann, R.; 2011;  34), les persones d’aquesta edat han de conviure amb una sèrie d’estereotips, gens fonamentats, com per exemple, que tenen menys capacitat de memòria, que tenen por de les noves tecnologies i són més lents a l’hora d’adaptar-s’hi, que falten més a la feina i treballen més poc a poc, etcètera.
Caldrà per tant apart del treball amb la persona, realitzar un treball a nivell extern per tal d’evitar tots aquests estereotips i d’aquesta manera fomentar la inclusió laboral d’aquest col·lectiu.
En definitiva, com a professionals cal que estiguem al dia de les noves tendències del mercat però cal també anar una mica més enllà i llegir les conseqüències que poden tenir aquests canvis en col·lectius concrets.
Finalment i respecte la notícia comentada, considerem que deixa de banda una de les noves tendències per aquest nou any i que de ben segur anirà en augment. Sí, estem parlant de l’emprenedoria.




Material consultat:
BUSTILLO, A (16 de desemblre de 2014). “Los perfiles más demandados en 2015... Y los países que los reclaman”. A: Expansión.com. [Consultat: 20 de desembre de 2014] [En línia a:] http://www.expansion.com/2014/12/12/emprendedores-empleo/mercado-laboral/1418412177.html?a=VO12c96e78b8ac47836a1b4dffb1f6905e2&t=1420205621
McCANN, R. (2011). “Discriminació laboral per raons d’edat”. Barcelona: Editorial UOC.



[1]http://www.expansion.com/2014/12/12/emprendedores-empleo/mercado-laboral/1418412177.html?a=VO12c96e78b8ac47836a1b4dffb1f6905e2&t=1420205621
[2] Cal esmentar que la Universitat de Lleida ha iniciat un programa d’estudis referent a la gestió dels serveis TI. http://www.ice.udl.cat/fc/curso/1025

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada